Bewegingsbehandeling

Een bewegingsbehandeling wordt altijd vooraf gegaan door een anamnese (vraaggesprek) waarbij alle relevante informatie wordt genoteerd. Dit betreft de geschiedenis van uw paard, mogelijke blessures of problemen, gebruiksdoel, trainingsverwachtingen, huidig rantsoen en huisvesting/stalmanagement.


Na deze anamnese volgt er een inspectie, een beoordeling in stand, waarbij gekeken wordt naar o.a. lichaamshouding, beenstanden, symmetrie in de bespiering en eventuele littekens.


Hierna volgt een eerste (oppervlakkige) palpatie (aftasten van het gehele paard), hierbij wordt gelet op spiertonus (spierspanning), mobiliteit van de gewrichten, temperatuurverschillen, zwelling en reactie van het paard.


Wanneer het mogelijk is volgt hierna de inspectie in beweging, op zowel zachte als harde ondergrond, rechtuit alsook op de volte. Indien mogelijk op zachte ondergrond in stap, draf en galop. Hierbij wordt gelet op gebruik van het lichaam, voorkeurskant van het paard, belastbaarheid en bewegelijkheid.

 

Na deze inspectie in beweging volgt er een tweede (diepere) palpatie waarbij gekeken wordt of er een verschil is tussen voor en na beweging, eventueel worden hierin ook bepaalde mobiliserende oefeningen uitgevoerd om een compleet beeld te vormen waar het eventuele probleem zich bevindt en het paard door mij behandeld wordt of zal worden doorverwezen naar een dierenarts of fysiotherapeut. 

 

Bij de mens is een (sport)massage, osteopathie- of cranio sacraal behandeling al redelijk ingeburgerd, of het nu gaat ter ondersteuning van een prestatie of voor ontspanning. Bij paarden is dit nog niet het geval. Waarom zou u het niet doen? Ieder paard is immers een atleet.

 

Bij een bewegingsbehandeling wordt gebruik gemaakt van technieken uit de (sport)massage, diepe spier massage, osteopathie, cranio sacraal therapie en/of lymfedrainage. Maar net datgene waar het paard op dat moment bij gebaat is. Eventueel kan de behandeling ondersteund worden door taping.
Meer informatie over deze technieken kunt u terug vinden op deze site.

 

Een bewegingsbehandeling helpt uw paard lekkerder in zijn/haar vel te zitten en beter te presteren.

 

De voordelen van een bewegingsbehandeling:

* Houdt het lichaam van uw paard in een betere conditie;

* Zorgt ervoor dat stijve spieren weer soepel worden;

* Helpt bij het voorkomen van blessures;

* Ondersteuning bij rijtechnische problemen welke spiergerelateerd zijn;

* Brengt het paard geestelijk en lichamelijk meer in balans.

 

 

Kosten bewegingsbehandeling € 65,00 (incl. BTW excl. reiskosten)

 

Een paardenbewegingstherapeut stelt geen diagnoses en iedere vorm van behandeling is op geen enkele manier een vervanging voor de zorg van een dierenarts. Bij twijfel wordt altijd doorverwijzen naar een specialist (dierenarts, chiropractor, fysiotherapeut).